Onderhoud AED heel belangrijk

Uit onderzoek is gebleken dat onderhoud van AED's nog veel te wensen overlaat.

Hoge kosten en onwetendheid zorgen ervoor dat veel AED's slecht worden onderhouden. Het levensreddende schokapparaat wordt wel opgehangen, maar daarna wordt er nauwelijks meer naar omgekeken. Men waant zich veilig door de aanwezigheid van een AED, terwijl bij een mankement niet meer geholpen kan worden bij een hartprobleem.

Na aanschaf van een AED is de levensduur van elektroden 2 jaar en van de hoofdaccu 4 tot 6 jaar. Wanneer de hoofdaccu en/of de batterijen leeg zijn, kunnen slachtoffers mogelijk niet snel genoeg worden geholpen. Onwetendheid en het kostenaspect zijn in de praktijk veelal de oorzaak van het niet tijdig uitvoeren van onderhoud.  

De eigenaar van een AED - onder wie (zorg)instellingen, winkeliers, sportclubs, maar ook particulieren - is verantwoordelijk voor onderhoud en vervanging van onderdelen. Als de accu aan vervanging toe is, gaan de meeste apparaten piepen of gaat een lampje knipperen. Als je de AED opbergt in een tas of op een plaats waar maar weinig mensen komen, dan vang je dat signaal niet uit.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg trok in 2013 al aan de bel, omdat zij diverse meldingen van leveranciers kreeg over falende AED's. Daarbij bleef de vereiste electroschok uit 'met soms dodelijke afloop voor de betreffende patiënt'. De Inspectie verzocht fabrikanten destijds een brief naar de gebruikers te sturen om aandacht voor preventief onderhoud te vragen.

Scholten is gespecialiseerd in het merkonafhankelijk uitvoeren van onderhoud, controles en keuringen aan medische apparatuur (AED's), hulpmiddelen en voedingspompen van Nutricia. Regelmatige controle en onderhoud leiden tot een veiliger gebruik, langere levensduur, optimale beschikbaarheid en behoud van kwaliteit van uw apparatuur en hulpmiddelen. Er is al onderhoud op een AED mogelijk vanaf € 82,50 per jaar. 

Wilt u meer informatie of advies over de mogelijkheden die Scholten biedt voor service & onderhoud? Neem contact op met Evert van Ginkel via telefoonnummer 0345 - 648182 of e.vanginkel@scholten-medisch.nl.

Klik hier voor de brochure service&onderhoud van Scholten. 
Klik hier voor het artikel uit het AD van 9 januari 2016.